Ładowanie strony…

Arroz al horno valenciano

By r.krauzowicz  , , , ,   

Październik 12, 2018

Arroz al horno, to danie mniej znane niż paella, ale tak samo lub bardziej doceniane w Walencji. Ma duże podobieństwo do "pilav" bardzo rozpowszechnionego w krajach muzułmańskich Morza Śródziemnego. Jeśli jesteś fanem dań z ryżem to ten przepis na pewno Cię zachwyci. Estetyka dania jest bardzo wyraźna, zwieńczona ziemniakiem, pomidorem, kaszanką i główką czosnku. Danie podawaj na gorąco, po chwili odpoczynku dla którego polecam położyć je na wierzchu podkładki, a następnie zostaje życzyć tylko SMACZNEGO !

  • Przygotowanie: 45 min
  • Liczba porcji: 4 osoby

Składniki

1 szklanka ryżu krótko ziarnistego

pół puszki przetartych pomidorów

2 szklanki wody lub bulionu ( płyn musi być gorący )

250 g żeberek pokrojonych w grubą kostkę

2 grube plastry boczku ( w Hiszpanii PANCETA )

2 kiszki ( morcillas )

1 surowy pomidor

1 ząbek czosnku

1 duży ziemniak

1 mały słoik ugotowanej cieciorki

zółty barwnik spożywczy lub szafran

papryka wędzona w proszku ( tzw. pimentón de la vera )

oliwa z oliwek

sól

Sposób przygotowania

1Na dużej patelni przesmażamy na oliwie nieobrany ząbek czosnku, następnie dodajemy kolejno: boczek, żeberka, kiszkę. Mają się zrumienić. Wrzucamy do mięsa pokrojonego w plastry ziemniaka. Dorzucamy ryż (ma się zeszklić), następnie pomidory z puszki. Całości nie trzeba ugotować, lecz porządnie zrumienić, a pomidory podgrzać.

2W osobnym naczyniu mieszamy gorącą wodę (lub bulion, może być z kostki) z barwnikiem i papryką, dodajemy sól do smaku.

3Wszystkie składniki mieszamy (dodajemy cieciorkę) i zalewamy bulionem.

4Wykładamy całość do glinianego naczynia lub do naczynia żaroodpornego. Naczynie powinno być na tyle duże, żeby po włożeniu do niego ryżowej mieszanki, nie miała ona więcej niż 2 cm wysokości.

5Rozkładamy składniki równomiernie, starając się, żeby cały ryż przykryty był bulionem. Na wierzchu układamy grube plastry surowego pomidora.

6Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni aż do momentu, gdy cały bulion wyparuje a ryż będzie miękki.

7Przed podaniem odstawiamy na ok. 10 minut, żeby resztki bulionu wyparowały.

00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.

przepisy kulinarne Przepisy kulinarne mytastepol.com Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków