Ładowanie strony…

Arroz con leche – ryż na mleku i cynamonie z cytrusową nutą

Przez j.rumian  ,   ,   

4 grudnia, 2016

Jednym z najbardziej tradycyjnych, hiszpańskich deserów jest Arroz con Leche. Pomimo, że składa się on z prostych składników i jest łatwy w przygotowaniu, podaje się go nawet w wykwintnych,  hiszpańskich restauracjach. Szczególnie uwielbiany przez dzieci deser, ma korzenie w kuchni arabskiej, skąd przywędrował do Andaluzji. To własnie tutaj zaczęto dodawać do niego cynamon i wzbogacono go o cytrusowe nuty. Arroz con Leche podaje się zarówno na zimno, jak i na ciepło.  Zapraszam do zapoznania się z tradycyjnym przepisem na ten słodki, hiszpański deser.

  • Przygotowanie: 10 min
  • Gotowanie: 35 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu przez 30-45 min, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby deser się nie przypalił

2W razie potrzeby można dodać więcej mleka

3Dekorujemy cynamonem, podajemy na ciepło lub schłodzone

Ważne przy wykonaniu tego deseru jest mleko – im bardziej tłuste mleko, tym bardziej kremowa konsystencja.
Skórkę z cytrusa najlepiej jest dodać w formie wstążki (paska), który łatwo będzie można usunąć z deseru przed podaniem. Podobnie z laską cynamonu. Ze skórki należy usunąć białą część, nie usunięta daje gorzki smak.
Deser ten można jeść zarówno na zimno jak i schłodzony.

Składniki

200 g ryżu

1 litr mleka

1 laska cynamonu

1 wstążka obranej skórki z limonki/cytryny/pomarańczy

75 g cukru

3/4 łyżki soli

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.