Ładowanie strony…

Arroz con Verduras

Przez p.musial    , ,   ,

11 sierpnia, 2017

Arroz con Verduras - wieloskładnikowa potrawa. W Polsce najbardziej smakowałaby w sezonie letnim, gdy mamy swoją cukinię i paprykę. Potrawa jest podobna do leczo. Choć mamy tu inną konsystencję i co najważniejsze w Arroz con Verduras nie mamy mięsa. Zachęcam do gotowania.

  • Przygotowanie: 30 min
  • Gotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Pokroić warzywa: pomidory w drobną kostkę, papryki w większą, cukinię w talarki, czosnek bardzo drobno.

2Na paellę nalać oliwy i nasypać soli.

3Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć.

4Dodać pokrojoną w talarki cukinię.

5Smażyć warzywa aż do złotego koloru cukinii, a następnie rozłożyć je na boki patelni, robiąc miejsce na środku.

6Na środek patelni dać czosnek, paprykę wędzoną, kurkumę, szafran, delikatnie podsmażyć, dorzucić pomidora, wymieszać całą zawartość paelli, ściągając nalot powstający przy smażeniu.

7Na patelnię wrzucić ryż, podsmażyć około 2 minuty, następnie zalać bulionem.

8Ryż gotować 5 minut na dużym ogniu, a następnie 13 minut na małym.

9Wyłączyć palnik, nakryć folią aluminiowa i odczekać 5 minut.

Do tej potrawy również będą dobrze smakować boczniaki, groszek, karczochy, cebula. Można próbować według swoich upodobań 🙂

Składniki

Składniki:

1 papryka czerwona

1 cukinia

1 papryka żółta

szczypta szafranu

szczypta kurkumy

0.5 pomidora

2 ząbki czosnku

papryka wędzona (łyżeczka)

bulion około 0,5l

ryż 200 gram

sól

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.