Ładowanie strony…

Arroz Meloso de conejo y champińones – Ryż Meloso z królikiem i pieczarkami

Przez m.gidelski    , ,   , ,

29 listopada, 2016

Danie kuchni hiszpańskiej, szczególnie popularne w Walencji, lecz swoją fakturą bardzo przypominające klasyczne Włoskie Risotto. Ryż meloso można przygotować na wiele sposobów, na rybach i owocach morza, lub na mięsie. My przedstawiamy ryż meloso na króliku i grzybach.

  • Przygotowanie: 10 min
  • Gotowanie: 30 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Czosnek i szalotkę kroimy w drobną kostkę, natomiast pieczarki w nieco większą (1 cm x 1 cm). Królika (tuszę) kroimy na 4 części.

2Szparagi obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie po czym hartujemy w wodzie z lodem.

3Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy królika do momentu zarumienienia. Następnie ściągamy go, studzimy i obieramy mięso.

4Na tej samej patelni i oleju podsmażamy pieczarki, szalotkę i czosnek. Następnie wsypujemy ryż i chwilę go smażymy; dolewamy białego wina, a po redukcji alkoholu dodajemy sos sojowy i mięso z królika. Całość stopniowo podlewamy gorącą wodą do momentu, gdy ryż dojdzie nieco bardziej niż al dente.

5Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 min do odpoczynku. Konsystencja potrawy powinna być lekko płynna. Serwujemy w głębokich talerzach i dekorujemy szparagami.

Blanszowanie - rodzaj obróbki cieplnej żywności polegająca na zanurzeniu na około 1 min we wrzątku a następnie szybkim schłodzeniu w zimnej wodzie.
Bardzo ważne aby do podlewania ryżu używać gorącej wody, ponieważ nie obniżamy temperatury i ryż gotuje się równomiernie.
Zwróć szczególną uwagę na konsystencje ponieważ nie powinna być za gęsta i zbyt rzadka. Jeżeli po odpoczynku jest zbyt gęsta dodaj troszkę śmietany 30% a jeżeli zbyt rzadka, wmieszaj niewielką ilość masła.
Jeśli jesteś smakoszem grzybów, śmiało możesz dodać inne ich rodzaje.

Składniki

Ryż 300g

Szalotka lub cebula biała 50g

Czosnek 30g

Królik 1szt (Tusza)

Pieczarki 300g

Wino Białe 100ml

Sos sojowy 100ml

Woda

Sól

Szparagi 200g (do dekoracji)

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.