Ładowanie strony…

Churros – słodka przekąska

mmPrzez b.malec  

15 marca, 2017

Churros są bardzo popularną hiszpańska przekąską. Te słodkie "rurki" obecnie można kupić w Walencji praktycznie na każdym rogu - własnie trwa festiwal Fallas, którego są obowiązkowym elementem. Smażalnie znajdują się w kolorowych food truckach do których nierzadko ustawiają się długie kolejki. Najlepiej smakują posypane cukrem i w parze z kubkiem gorącej czekolady.

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 5 min

Sposób przygotowania

1Wodę zagotować w większym garnku, tak aby później wygodnie było mieszać w nim pozostałe składniki.

2Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.

3Do wrzątku dodać wymieszana mąkę i wyrobić ciasto - najlepiej mieszać je dużą łyżka kuchenną aż osiągnie jednolitą konsystencję.

4Uformować kształt churros (Hiszpanie używają do tego specjalnej maszynki ale do domowych potrzeb powinien wystarczyć zwykły rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki) - "patyczki" długości około 15 cm lub obręcze.

5Smażyć ciasto w mocno rozgrzanym głębokim oleju do momentu zarumienienia.

Składniki

320 ml wody

200 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej (do smażenia)

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.