Ładowanie strony…

Coca de Pan con Pisto

Przez i.bawol-lloyd    ,   

15 maja, 2019

Perspektywa śniadania to chyba jedyne, co jest w stanie skłonić mnie do wstania wcześnie rano. Nic dziwnego więc, że piekarnia to miejsce, które zawsze odwiedzam jako pierwsze, gdy jestem w nowym kraju. Zapach świeżo upieczonego chleba, pomieszany ze słodkim aromatem wanilii, cynamonem, czekolady i mocnej, czarnej kawy. Charakterystyczny dla piekarni w godzinach przedpołudniowych (skłamałabym mówiąc, że zjawiam się tam rano) to coś od czego zawsze zaczynam poznawanie kraju, w którym akurat miałam szansę się znaleźć. I pomimo, że Coca de Pan raczej nie zastąpi w moim sercu bałkańskiego burka, była przyjemnym odkryciem w Walencji.

  • Przygotowanie: 4 godz.
  • Gotowanie: 35 min

Sposób przygotowania

1Dodaj wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wymieszaj łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj mąki. Zagnieść ciasto w kulę.

2Przykryj ściereczką i odstaw, aż podwoi swoją objętość (minimum godzinę, ale najlepiej zostawić ciasto na noc do wyrośnicia).

3Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę, delikatnie ugnieść, by pozbyć się nadmiaru powietrza i zroluj w wałek. Podziel ciasto na równe części, około 50g każda.

4Przygotuj dużą blachę i polej niewielką ilością oliwy z oliwek. Delikatnie uformuj kulkę z każdego kawałka ciasta, rozciągnij ją na cienki placek na blasze z oliwą, zaznaczając ślady palców na każdym placku.

5Polej odrobiną oliwy z oliwek, posyp solą i piec 12 minut w 180 ° C przy 20% wilgotności. Możesz dodać warzywa, zioła lub rybkę do swojej coca de pan.

6Kiedy ciasto na coca de pan rośnie, czas zrobić pisto. Cebulę i czosnek posiekaj w brunoise. Umyj papryki, usuń nasiona i białą część. Wlej trochę oliwy na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj paprykę i posiekaną cebulę na patelnię, i smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.

7Dodaj posiekane pomidory z puszki (wraz z sosem) do osobnego garnka, oraz ząbek czosnku (nieobrany). Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

8Kiedy papryka z cebulą są podsmażone, dodaj je do garnka z gotującymi się pomidorami. Dodaj cukier, aby zmniejszyć kwasowość. Dopraw solą do smaku.

9Podawaj coca de pan z pisto. Smacznego!

Katalońskie słowo coca (cocques w liczbie mnogiej) zostało przejęte od Holendrów w czasach Imperium Karolińskiego. Słowo ma wspólne korzenie z angielskim cake i niemieckim Kuchen, obydwa oznaczające 'ciasto'. 

Niewiele rzeczy jest w stanie pobić świeżo upieczony chleb w konkursie na najlepsze śniadanie. Coca de Pan, z solą, z warzywami lub na słodko sprawdza się świetnie. Jeśli znajdziesz się kiedyś w Walencji, it's a must try!

Składniki

CIASTO

100 ml wody

100 ml mleka

100 g oliwy z oliwek

25 g drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

450 g mąki

PISTO

1 zielona papryka

1/2 czerwonej papryki

2 puszki pomidorów

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.