Ładowanie strony…

Coca z sosem z pieczonych warzyw i sardynkami

Przez a.kowalik  , ,   , , , ,   

11 października, 2018

Masa coca (koka) to jedna z bardzo popularnych hiszpańskich przekąsek. Pochodzi z Katalonii, ale jest również często przygotowywana w Walencji - możemy ją spotkać w większości tutejszych piekarni. Występuje zarówno w wersji słonej ( jako hiszpański odpowiednik włoskiej pizzy), jak i słodkiej.

Wyróżnić możemy "kokę" przykrytą (tapada), taką z nadzieniem ukrytym w jej wnętrzu oraz "kokę" otwartą (abierta) z nadzieniem umieszczonym na wierzchu ciasta (jest najbardziej popularna), a także "kokę" z dziurką (agujerada), dziurka znajduje się w jej środku.

Wśród słonych wersji "koki" możemy wyróżnić: coca de aceitunes ( z oliwkami), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura ( z warzywami). Natomiast wśród słodkich odpowiedników najczęściej przygotowywane są: coca de cristal (cienki placek z karmelizowanym cukrem i anyżem lub z orzeszkami pinii), coca de reyes - "koka" przykryta z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą Hiszpanie przygotowują z okazji Święta Trzech Króli.

  • Przygotowanie: 2 godz. 5 min
  • Gotowanie: 15 min
  • Liczba porcji: 6 porcji

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

1Wszystkie mokre składniki potrzebne do przygotowania ciasta umieszczamy w misce (mleko, woda, olej), następnie dodajemy cukier i świeże drożdże, mieszamy.

2Po wymieszaniu dodajemy mąkę i sól. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

3Ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

4Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na mniejsze porcje i formujemy w kulki wielkości limonki.

5Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.

6Każdą porcję ciasta rozciągamy tworząc owalny kształt (spójrz zdjęcie).

7Masę Cocę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy placek pieczemy około 10min.

Przygotowanie sosu z warzyw:

1Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.

2Wszystkie warzywa umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 40min.

3Po wystudzeniu warzyw, obieramy je, a następnie blendujemy. Pół cebuli odstawiam do wyłożenia na nadzienie "koki"

4Doprawiamy wedle uznania. Ja doprawiłam solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.

5Każdy placek smaruje sosem, a następnie wykładam na niego sardynki, rukolę, oliwki oraz płatki cebuli.

6Smacznego!

"Masę coca" spotkałam nie tylko w walenckich piekarniach.
Danie to nauczyłam się przygotowywać podczas warsztatów kulinarnych z Marią Jose, jak również podczas praktyk w mojej restauracji.
Jest banalna i szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze na pewno zachwyci Waszych znajomych!

Składniki

Składniki na przygotowanie ciasta:

450 kg mąka

100 ml oleju słonecznikowego

100 ml wody

100 ml mleka

10 g soli

10 g cukru

20 g świeżych drożdzy

Składniki na przygotowanie nadzienia:

1 sztuka bakłażana

1 sztuka papryki

2 sztuki cebuli

2 sztuki ząbków czosnku

2 sztuki pomidorów

1 sztuka sardynek w oleju

1 sztuka rukoli

1 sztuka oliwek

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.