Przez a.adamska Tapas - przystawki Mięso, Mleko Smażenie
2 maja, 2017
Bardzo popularne hiszpańskie krokiety zupełnie inne od polskich. Zachęcam do spróbowania
1Pokroić masło w kostkę, stopić na patelni, drobno posiekać cebulę i ząbek czosnku i dodać je do masła.
2Smażyć przez 5-6 minut, następnie dodać drobno pokrojoną szynkę serrano dodać mąkę i smażyć ok. 5 minut.
3Powoli wlać mleko, cały czas mieszając.
4Sos beszamelowy gotować, przez 20 minut, stale mieszając.
5Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę z pietruszki.
6Gdy ciasto wystygnie, można formować krokiety które powinny być podłużne i mieć około 5- 6 cm długości.
7Następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej.
8Smażyć na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, aż nabiorą złocistego koloru.
9Po usmażeniu, dobrze jest odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Problemem może być dostępność szynki serrano w Polsce, wtedy możemy zastąpić ją boczkiem, lub szynką.
200 g szynki serano
1 sztuka cebuli
1 sztuki ząbek czosnku
100 g mąki pszennej
100 g masła
1 litr mleka
1 sztuka natki pietruszki
Twoja opinia...
Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.
Zapisz moje dane, adres e-mail i witrynę w przeglądarce aby wypełnić dane podczas pisania kolejnych komentarzy.
Notify me of new posts by email.