Ładowanie strony…

Empanadillas de espinaca – hiszpańskie pierożki

By b.kotas      

Grudzień 2, 2016

Dzisiejszy wpis dotyczyć będzie "empanada" lub również "empanadillas," które w języku hiszpańskim oznaczają "faszerowane ciasto". Jest to bardzo proste danie kuchni hiszpańskiej, niezwykle popularne w całej Hiszpanii. Empanada wywodzi się z obszaru Galicji, jednak zdobyła popularność również w wielu krajach ameryki łacińskiej. Przedstawiam przepis na empanadas ze szpinakiem, oparty na tradycyjnej hiszpańskiej recepturze na ciasto.

  • Przygotowanie: 1 hr 30 min
  • Gotowanie: 25 min
  • Liczba porcji: 3 osoby

Składniki

Ciasto

200 g mąki

40 ml wody

55 ml oleju

1 szczypta soli

2 szczypty mielonej słodkiej papryki

1 szczypta mielonego kminku

Farsz

300 g świeżego szpinaku

1 łyżka mąki

5 łyżek mleka

4 łyżki startego parmezanu

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

pół małej cebuli

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Do miski dodajemy: mąkę, wodę, olej, kminek, sól i słodką paprykę - wyrabiamy ciasto. Kiedy masa będzie gotowa, odkładamy ją na ok. godzinę do lodówki.

2Podczas kiedy ciasto "odpoczywa" możemy przygotować farsz. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek, cebule, i szpinak. Kiedy szpinak zmniejszy się, dodajemy mąkę, ciągle mieszając, a za chwilę wlewamy mleko. Pod koniec smażenia dodajemy parmezan oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

3Po godzinie, wyjmujemy ciasto z lodówki i cieńko rozwałkowujemy. Kształt i wielkość empanadas mogą być dowolne, jednak tradycyjnie przypominają one prostokąt lub nasze polskie pierogi. Nadziewamy "pierożki" i nadajemy kształt, brzegi możemy zlepić za pomocą widelca. Pieczemy w 175 stopniach dopóki się nie zarumienią czyli ok.25 min. Smacznego! 🙂

  • Do masy dodaje się mieloną paprykę słodką, żeby ciasto nabrało smaku i koloru.
  • Empanadas można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
  • Jeżeli przed pieczeniem ciasto posmarujemy żółtkiem - nabierze błyszczącego, złotego koloru.
  • Kształt i wielkość empanadas mogą być dowolne,  jednak tradycyjnie jest robione w formie prostokąta wielkości blachy od piekarnika lub nasze polskie pierogi. Jeżeli zrobimy je w formie dużego prostokąta, to danie nazywa się "empanada", jeżeli w formie małych pierożków, to "empanadillas", czyli małe "empanada".
  • Jako farsz stosuje się również inne składniki, np. mięso, tuńczyka czy też krewetki. Farsz przygotowuje się wtedy z innymi dodatkami.
00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.

przepisy kulinarne Przepisy kulinarne mytastepol.com Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków