Ładowanie strony…
danie kuchni hiszpańskiej 10
danie kuchni hiszpańskiej 10

Faszerowane Kalmary

Przez d.ciepielski    

14 maja, 2017

Kalmary to bardzo popularny produkt w kuchni regionalnej Walencji. Podawane są w różnoraki sposób w wielu restauracjach, od sosów aż po panierowane w mące krążki. Dzisiaj przedstawię przepis na kalmary w sosie z atramentu i pora, danie bardzo popularne w tej części Hiszpanii.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Gotowanie: 35 min
  • Liczba porcji: 2

Sposób przygotowania

1Czyścimy kalmary, oddzielamy macki od reszty.

2Cebulę i jabłko kroimy w Bronoise i podsmażamy na oliwie , następnie nadziewamy farszem kalmary i zamykamy wykałaczką.

3Pora kroimy w cienkie paski i podsmażamy 5 minut na patelni.

4Nadziane kalmary dodajemy do pora i smażymy do momentu uzyskania ciemniejszego koloru skórki.

5Dodajemy białe wino, dusimy 5 minut i dolewamy atrament z ośmiornicy.

6Doprawiamy solą do smaku. Całość smażymy około 15 minut do uzyskania konsystencji sosu.

7Do garnka wlewamy olej i czekamy aż mocno się rozgrzeje. W międzyczasie macki kalmarów obtaczamy w mące. Wrzucamy macki na głęboki olej i smażymy do momentu zbrązowienia.

8Kalmary wyjmujemy z garnka, pozostały sos wylewamy na talerz. Kładziemy kalmary na sosie i posypujemy zielonym groszkiem i panierowanymi mackami.

Składniki

4 sztuki kalmary

1/2 sztuka pora

1/2 sztuka cebuli

1/2 sztuka jabłka

3 łyżeczki atramentu z kałamarnicy

100 ml białego wina

50 g świeżego zielonego groszku

50 g mąki

00:00

1 Recenzja

El niño

2 czerwca, 2017

Atrament z kalamarnicy chyba powinien byc😛

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.