Gazpacho-chłodnik hiszpański | Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Gazpacho-chłodnik hiszpański

Przez j.dudek    , ,   

27 sierpnia, 2018

Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę myjemy.

2Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy w większą kostkę.

3Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cząstki.

4Ogórka cienko obieramy kroimy na plastry.

5Z cebuli obieramy wierzchnią warstwę, kroimy na cząstki. 6.Czosnek przeciskamy przez praską.

6Wszystkie warzywa wrzucamy do  miski, dodajemy pokruszony chleb, miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy do smaku octem winnym, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i cukrem .

7Zupę wkładamy do lodówki i mocno schładzamy . Rozlewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i oprószamy grubo mielonym, czarnym pieprzem.

Składniki

Składniki:

1 kg dojrzałych i mięsistych pomidorów

mała cebula

strąk czerwonej papryki

pół dużego ogórka

1-2 ząbki czosnku

kromka pszennego chleba bez skóry

łyżka białego octu winnego

łyżka oliwy z oliwek

szczypta cukru

sól, pieprz

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.