Ładowanie strony…
krem-natillas-kuchnia-hiszpanska

Krem Natillas – delikatny smak cynamonu i cytryny

By m.krolik      

Sierpień 20, 2016

Natillas to tradycyjny i popularny deser kuchni hiszpańskiej podawany na stołach całej Hiszpanii. Smak, który osiąga dzięki infuzji cynamonu i skórki cytryny na pewno Was zaskoczy.

  • Przygotowanie: 5 min
  • Gotowanie: 15 min
  • Liczba porcji: 4 osoby
krem-natillas-kuchnia-hiszpanska

Składniki

½ litra mleka

4 żółtka jaj

5 łyżek cukru

1 pałka cynamonu

1 cytryna

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 herbatnik na każdą porcję kremu

Sposób przygotowania

1Zaczynamy od podgrzania mleka w garnku, na średnim ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Po podgrzaniu mleka dodajemy do niego pałkę cynamonu oraz większy kawałek obranej skórki cytryny. Należy tak obrać skórkę cytryny, aby nie miała białej części, gdyż daje ona gorzki smak. Mleko pozostawiamy na małym ogniu przez 5 min. i w ten sposób robimy infuzję, bez doprowadzania mleka do wrzenia. Po 5 min. odstawiamy mleko, tak aby ostygło.

2Do drugiego garnka wsypujemy cukier i mąkę kukurydzianą, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka jaj i ponownie mieszamy łącząc składniki. Z mleka odławiamy pałkę cynamonu oraz skórkę cytryny i wlewamy stopniowo infuzjonowane mleko do miski ciągle mieszając aż do połączenia składników. Do mieszania najlepiej użyć trzepaczki.

3Tak przygotowaną mieszankę ustawiamy na początkowo średnim, a następnie małym ogniu, ciągle mieszając. Żółtka jaj oraz mąka kukurydziana w sposób naturalny po podgrzaniu będą stopniowo zagęszczać krem, efekt ten zwiększa również stopniowo odparowujące mleko. Po osiągnięciu konsystencji gładkiego kremu przelewamy do miseczek lub talerzyków i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do schłodzenia do lodówki. W naszym przypadku natillas udekorowaliśmy migdałowym biszkoptem, kremem czekoladowym oraz cynamonem w proszku.

  • W Hiszpanii natillas tradycyjnie podaje się w glinianych miseczkach, oraz dekoruje się herbatnikiem położonym na powierzchni kremu oraz cynamonem w proszku wg. gustu.
  • WAŻNE: należy pamiętać, iż białko zawarte w żółtku jaj w sytuacji, gdy jest połączone z mlekiem tak jak w naszym przepisie, ścina się w temperaturze 80ºC. Zatem cała sztuka i trudność w przygotowaniu natillas polega na tym, aby podgrzewając połączone razem składniki nie przekroczyć tej temperatury, gdyż po jej przekroczeniu w kremie zaczną pojawiać się grudki ściętego białka i całe danie będzie do wyrzucenia. Aby tak się nie stało, natillas należy cały czas mieszać początkowo na średnim, a w momencie gdy zacznie gęstnieć, na małym ogniu, łącznie z odstawianiem co jakiś czas z ognia w końcowej fazie.
  • Odłowioną z mleka pałkę cynamonu możemy wykorzystać ponownie do infuzji nawet do 5-7 razy lub po przycięciu do dekoracji deseru.
00:00

2 Reviews

Maylen

Listopad 30, 2016

No puede faltar algo dulce 😀
¡Qué rico se ve! Y qué fácil 😀

Jerzy

Listopad 2, 2016

Świetny przepis

All fields and a star-rating are required to submit a review.