Ładowanie strony…

Lentejas con chorizo – soczewica z chorizo

mmPrzez s.wojciechowski    ,   

24 lutego, 2017

Soczewica z chorizo to typowe danie jednogarnkowe rodem z hiszpańskiej wsi. Smaczne i pożywne danie kuchni hiszpańskiej jest doskonałą alternatywą dla dobrze znanego w Polsce gulaszu. Jego smak może przywoływać wspomnienia rodzinnych posiłków, przygotowywanych przez mamę czy babcię. Warto sięgnąć po poniższy przepis, żeby przekonać się jakimi aromatami wypełniona jest zwykła, domowa kuchnia Hiszpanii.

 

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 30 min
  • Liczba porcji: 8 porcji

Sposób przygotowania

1Pokroić w dużą kostkę marchewkę i ziemniaki oraz nieco mniejszą cebulę. Wszystkie warzywa podsmażyć na oliwie aż trochę zmiękną. Doprawić solą i wędzoną papryką.

2Zagotować litr wody. Dodać soczewicę, pół główki czosnku i liść laurowy.

3Dodać podsmażone warzywa do gotującej się soczewicy. Gotować aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawić papryką słodka, wedzona, ostrą oraz sola do smaku.

4Na oliwie podsmażyć chorizo i chistorrę.

5Dodać chistorre i chorizo do garnka z warzywami.

  • Do smaku i urody posypać natką pietruszki.

Składniki

3 sztuki ziemniaka

3 sztuki marchewki

1 sztuka cebuli (duża)

500 g soczewicy czerwonej

1 litr wody

140 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo

200 g chistorra

papryka wędzona mielona

papryka słodka mielona

papryka ostra mielona

sól

oliwa z oliwek

2 sztuki liścia laurowego

0,5 główki czosnku

00:00

1 Recenzja

Rask

8 października, 2021

Kapitalna zupa. Ale ma być jednogarnkową wiec wszystko w jednym naczyniu można zrobić.
Potem wekowanie i do lodówki.
Idealne na jesień czy narty.

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.