Soczewica z chorizo to typowe danie jednogarnkowe rodem z hiszpańskiej wsi. Smaczne i pożywne danie kuchni hiszpańskiej jest doskonałą alternatywą dla dobrze znanego w Polsce gulaszu. Jego smak może przywoływać wspomnienia rodzinnych posiłków, przygotowywanych przez mamę czy babcię. Warto sięgnąć po poniższy przepis, żeby przekonać się jakimi aromatami wypełniona jest zwykła, domowa kuchnia Hiszpanii.
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Liczba porcji: 8 porcji
Sposób przygotowania
1Pokroić w dużą kostkę marchewkę i ziemniaki oraz nieco mniejszą cebulę. Wszystkie warzywa podsmażyć na oliwie aż trochę zmiękną. Doprawić solą i wędzoną papryką.
2Zagotować litr wody. Dodać soczewicę, pół główki czosnku i liść laurowy.
3Dodać podsmażone warzywa do gotującej się soczewicy. Gotować aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawić papryką słodka, wedzona, ostrą oraz sola do smaku.
4Na oliwie podsmażyć chorizo i chistorrę.
5Dodać chistorre i chorizo do garnka z warzywami.
Do smaku i urody posypać natką pietruszki.
Składniki
3 sztukiziemniaka
3 sztukimarchewki
1 sztukacebuli (duża)
500 gsoczewicy czerwonej
1 litrwody
140 ghiszpańskiej kiełbasy chorizo
200 gchistorra
papryka wędzona mielona
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
sól
oliwa z oliwek
2 sztukiliścia laurowego
0,5 główki czosnku
00:00
1 Recenzja
Rask
8 października, 2021
Kapitalna zupa. Ale ma być jednogarnkową wiec wszystko w jednym naczyniu można zrobić.
Potem wekowanie i do lodówki.
Idealne na jesień czy narty.
Rask
8 października, 2021
Kapitalna zupa. Ale ma być jednogarnkową wiec wszystko w jednym naczyniu można zrobić.
Potem wekowanie i do lodówki.
Idealne na jesień czy narty.