Ładowanie strony…

Menestra de verduras con bechamel

Przez z.przybylowicz    , , , , ,   

24 stycznia, 2019

Z uwagi na dostęp do świeżych warzyw, menestra de verduras czyli gotowane warzywa z beszamelem, jest typowym daniem w Hiszpanii. Jego przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Ponadto jest to danie, które stanowi bogactwo witamin i minerałów. Jednym zdaniem to zdrowie na talerzu!

Podstawą przyrządzenia dobrej menestry jest ugotowanie w odpowiedni sposób warzyw. Każde warzywo wymaga innego czasu gotowania, dlatego należy przygotowywać je oddzielnie.
Część warzyw gotujemy w wodzie dodatkiem soli, mąki i soku z cytryny tzw. woda mleczna, a część w zwykłej osolonej wodzie. Wszystkie warzywa gotujemy al dente, a po ugotowaniu umieszczamy na moment w garnku z zimną wodą i dodatkiem lodu.

  • Przygotowanie: 40 min
  • Gotowanie: 25 min
  • Liczba porcji: 4 osoby

Sposób przygotowania

1Kolejność przygotowania jest następująca:

2Obrać karczochy, pokroić w ćwiartki i ugotować w wodzie mlecznej.

3Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.

4Marchewkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w kształt torneador (widoczny na zdjęciu), zieloną fasolę szparagową umyć i obrać, a następnie ugotować wszystkie wymienione warzywa razem w osolonej wodzie.

5Cebulę obrać i ugotować w całości w wodzie z solą.

6Szparagi umyć, obciąć twardy koniec, obrać i ugotować również w osolonej wodzie.

7Pieczarki obrać, można wykroić wzory, aby lepiej prezentowały się na talerzu i ugotować w wodzie mlecznej.

8Przygotować beszamel w następujący sposób:

9W wysokim rondelku rozpuścić masło.

10Wrzucić mąkę i obsmażyć krótko na złoto pilnując, aby się nie spaliła.

11W międzyczasie podgrzać mleko i ciepłe powoli wlać do mieszanki masła i mąki cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

12Zagotować wszystko do zgęstnienia.

13Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

14Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę jamon serrano i dodać do beszamelu.

15Wszystko dokładnie wymieszać.

16Według uznania warzywa można podawać na zimno lub na ciepło podsmażone na patelni z odrobiną oliwy i czosnku.

17Wszystko ułożyć na talerzu w odpowiedniej kompozycji.

18Poniżej przedstawiono kilka propozycji prezentacji talerza.

Danie to można przygotować również w wersji wegetariańskiej. Wystarczy nie dodawać szynki do beszamelu.

Składniki

250 g karczochów

100 g kalafiora

100 g marchewki

100 g szparagów

100 g fasoli szparagowej

100 g brukselek

100 g brokuła

100 g pieczarek

3 duże ziemniaki

1 cebula

60 g mąki pszennej

oliwa

100 g jamón serrano

1 litr mleka

400 g masła

gałka muszkatołowa, sól, pieprz

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.