Patatas y chorizo a la riojana | Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Patatas y chorizo a la riojana

Przez t.seweryn  , ,   

8 sierpnia, 2017

Patatas y chorizo a la riojana to aromatyczne i pikantne jednogarnkowe danie z kuchni hiszpańskiej. Jest to gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz, który idealnie sprawdzi się jako danie główne w chłodniejsze dni. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z regionu La Rioja, który słynie głównie z produkcji znanego na całym świecie wina. Wszystkie składniki używane do przygotowania potrawy są tradycyjnie produkowane na urodzajnych terenach wyżej wspomnianego regionu. A chorizo to tradycyjna kiełbasa z dodatkiem słodkiej papryki wędzonej i suszonej pimienton.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Gotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Pomidory i czosnek pokroić na drobne kawałki, paprykę i cebulę w paski, a chorizo i ziemniaki w kostkę na około 2 cm.

2W garnku rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut.

3Dodać pokrojony czosnek i paprykę. Podsmażyć często mieszając.

4Do warzyw dodać pokrojone chorizo. Smażyć kilka minut, a następnie dodać liście laurowe, tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz pomidory.

5Następnie dodać pokrojone na kawałki ziemniaki i zamieszać.

6Na sam koniec wlać 1,5l wody lub bulionu, zamieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut). Doprawić solą.

7Podawać z chlebem lub grzankami. Smacznego!

Patatas-y-chorizo-a-la-riojana

Składniki

1 cebula

1 kg ziemniaków

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

4 ząbki czosnku

300 g chorizo

2 pomidory

1,5 litry wody lub bulionu

1 łyżka papryki słodkiej (pimentón)

1-2 suszone ostre papryczki

2 liście laurowe

2 łyżki oliwy

sól, tymianek

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.