Ładowanie strony…
17269501_1382626045113934_1733845784_o

Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby

By s.wojciechowski  ,   , , ,   

Kwiecień 5, 2017

Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby.  Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający. Należy jednak pamiętać o jakości składników. W tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych, soczystych pomidorów.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Liczba porcji: 4
17269501_1382626045113934_1733845784_o

Składniki

1,5 kg soczystych pomidorów

0,5 kg czerwonej papryki

2 kromki czerstwego chleba

2 ząbki czosnku

1,5 łyżki octu winnego

100 ml oliwy wysokiej jakości

1 surowe jajko

szczypta soli

Sposób przygotowania

1Zaczynamy od obierania pomidorów ze skóry, następnie wrzucamy wszystkie warzywa do głębokiego naczynia i miksujemy, później dodajemy kromki czerstwego chleba, ocet, oliwę, całe surowe jajko* - cały czas miksując. Całość przelewamy przez sito, Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu próbujemy - doprawiamy, dekorujemy i podajemy naszym gościom. Smacznego 😉 S.W.

  • *Surowe jajko nadaje większej aksamitności.
  • Osobiście polecam dodać świeżo zmielonego pieprzu, jak i kilka plasterków szynki dojrzewającej np. jamon serrano - pokrojonej na kawałeczki.
00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.