Ładowanie strony…

SANGRIA – orzeźwiający smak Hiszpanii!

Przez m.kowal      

16 listopada, 2016

Sangria - Tradycyjny napój Hiszpański wywodzący się z Walencji. Nazwa w polskim tłumaczeniu oznacza "Krwawienie" ze względu na bardzo wyrazisty czerwony kolor. Napój ten był początkowo spożywany przez chłopów podczas żniw i składał się wyłącznie z wina i wody, dopiero z czasem został on udoskonalany. Przepisów na sangria jest oczywiście mnóstwo, i każda hiszpańska kuchnia posiada własną sprawdzoną recepturę. My przedstawiamy przepis na sangrie prosto z Walencji.

  • Przygotowanie: 10 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Umyte owoce kroimy na osiem części, następnie wkładamy je do dużego dzbanka.

2Całość zalewamy winem, rumem, fantą cytrynową oraz sokiem z cytryny.

3Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny aby smaki się połączy.

Serwujemy mocno schłodzone z dodatkiem lodu
Dodajemy nie obrane owoce

Składniki

Wino czerwone półwytrawne (najlepiej Hiszpańskie) 0,75 l

Rum biały 100 ml

Fanta cytrynowa 100 ml

Sok z cytryny 50 ml

Pomarańcze 1 szt.

Cytryna 1 szt.

Limonka 1 szt.

Gruszka 1 szt.

Jabłko 1 szt.

Cukier brązowy 5 łyżek

00:00

1 Recenzja

Maylen

30 listopada, 2016

Para el verano y para cada estación del año está muy bien 😀

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.