Ładowanie strony…

Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma

Przez i.toptunenko      

13 lipca, 2018

Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.

  • Przygotowanie: 45 min
  • Gotowanie: 35 min
  • Liczba porcji: 6

Sposób przygotowania

1Okrągłą tortownicę posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

2Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na jednolitą masę.

3Ubić pianę z białek i dodać do masy.

4Następnie dodać migdały i wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.

5Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.

6Posypać cukrem pudrem. Formę charakterystycznego krzyża łatwo znaleźć w internecie (hasło "Cruz de Santiago"). Można ją wydrukować, wyciąć i położyć na gotowym cieście przed posypywaniem.

7Kroić na małe kawałeczki. Można podawać z gałką lodów.

Tarta de Santiago - pyszny deser dla strudzonych wędrówką pielgrzymów.

Składniki

5 jaj

250 g cukru

250 g zmielonych obranych migdałów

1/2 łyżeczki cynamonu

1 cytryna

30 g cukier pudru

00:00

1 Recenzja

Agata

30 grudnia, 2018

Do ciasta nie dodajemy białek?

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.