
Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma
By i.toptunenko Desery Jajka Pieczenie
Lipiec 13, 2018
Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.
- Przygotowanie: 45 min
- Gotowanie: 35 min
- Liczba porcji: 6

Sposób przygotowania
1Okrągłą tortownicę posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
2Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na jednolitą masę.
3Dodać migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.
4Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
5Posypać cukrem pudrem. Formę charakterystycznego krzyża łatwo znaleźć w internecie (hasło "Cruz de Santiago"). Można ją wydrukować, wyciąć i położyć na gotowym cieście przed posypywaniem.
6Kroić na małe kawałeczki. Można podawać z gałką lodów.
Tarta de Santiago - pyszny deser dla strudzonych wędrówką pielgrzymów.