Ładowanie strony…
tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

By Tom Tom      

Maj 19, 2017

Tatar z tuńczyka przygotowujemy w restauracji Aragon 58 z kuchnią hiszpańską, gdzie odbywam staż. Jest to bardzo często zamawiana pozycja z naszego menu. Myślę, że słusznie. Wszystkie składniki są bardzo świeże i przygotowywane codziennie od nowa.

 

  • Przygotowanie: 15 min
tatar z tuńczyka

Składniki

120 g tuńczyka

40 g avokado

40 g mango

3 g cebuli

15 g rzodkiewki

4 g ikry

2 g mikro zioła

80 g imbiru

2 g papryczki chili

600 g sosu sojowy

7,5 g mirin (wino, 14% alkoholu)

600 g oliwy

1,5 g wasabi

2,5 g oleju sezamowego

200 g cytryny

Sposób przygotowania

Sos

1Zaczynamy od przygotowania sosu, który pomoże lepiej połączyć wszystkie składniki oraz wspaniale podkreśli smak tatara. Potrzebne składniki to obrany i przetarty imbir, rozrdobniona papryczka chili, sos sojowy, mirin, oliwa, wasabi, olej sezamowy, cytryna. Wszystko razem mieszamy i przecedzamy przez sitko i odstawiamy do lodówki w pojemniku pod przykryciem.

skladniki

dekoracja

1Następnie kroimy rzodkiewkę w Julienne, zalewamy zimną wodą i chowamy do lodówki.

składniki główne

1Cebulę kroimy w Brunoise (bardzo drobno) a mango, avokado oraz tuńczyk w Macèdoine.

wydawka

1Do tuńczyka z awokado, mango i cebulą dodajemy 20 ml wcześniej przygotowanego sosu. Sos ma tendencję do rozwarstwiania się jeśli stoi nie używany dlatego należy go dobrze wstrząsnąć przed podaniem.

2Po wymieszaniu sosu z resztą składników całość układamy na talerzu w ringui wygładzamy powierzchnię.

3Ściągamy ringa i dekorujemy rzodkiewką, mikro ziołami oraz ikrą. Smacznego!!!

kuchnia

00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.