Ładowanie strony…

Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska

By b.l.sanchez    ,   

Sierpień 7, 2017

Dzisiaj dowiedzieliśmy się jak zrobić hiszpańskie Torrijas. Skojarzenie - ulepszona wersja tostów. Okazuje się, że to bardzo proste, szybkie danie przygotowane na słodko. Przysmak do którego potrzebne są głównie: chleb, mleko i jajka. Torrija często przyrządzana jest na śniadanie lub deser. Można podawać na ciepło lub na zimno.

  • Przygotowanie: 25 min
  • Gotowanie: 20 min
  • Liczba porcji: 10

Składniki

10 Bułek z poprzedniego dnia lub bułki mleczne

1 litr Mleka

150 g Cukru

2 laski cynamonu

1 Skórka pomarańczy

3 Jajka

Oliwa do smażenia torrijas.

Sposób przygotowania

1Pokroić bułkę na kromki 1,5 cm lub 2 cm grubości.

2Mleko wlać do garnka, dodać cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Podgrzać mleko, a następnie odstawić do wystygnięcia

3Namoczyć kromki w mleku przez 5-10 min

4Kromki obtaczamy w jajku i następnie smażymy na złoty kolor na oleju z oliwek

5Wykładamy kromki na papier, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

6Obtaczamy w cukrze i jest gotowy!

Torrijas to słodka i tłusta przekąska podawana tradycyjnie w Wielkim Tygodniu. Myślę, że w Polsce można pokusić się do przyrządzenia Torrijas w Tłusty Czwartek. Według upodobań dobrze smakuje również polane miodem lub syropem np. klonowym.

00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.

przepisy kulinarne Przepisy kulinarne mytastepol.com Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków