Ładowanie strony…

Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska

Przez b.l.sanchez    ,   

7 sierpnia, 2017

Dzisiaj dowiedzieliśmy się jak zrobić hiszpańskie Torrijas. Skojarzenie - ulepszona wersja tostów. Okazuje się, że to bardzo proste, szybkie danie przygotowane na słodko. Przysmak do którego potrzebne są głównie: chleb, mleko i jajka. Torrija często przyrządzana jest na śniadanie lub deser. Można podawać na ciepło lub na zimno.

  • Przygotowanie: 25 min
  • Gotowanie: 20 min
  • Liczba porcji: 10

Sposób przygotowania

1Pokroić bułkę na kromki 1,5 cm lub 2 cm grubości.

2Mleko wlać do garnka, dodać cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Podgrzać mleko, a następnie odstawić do wystygnięcia

3Namoczyć kromki w mleku przez 5-10 min

4Kromki obtaczamy w jajku i następnie smażymy na złoty kolor na oleju z oliwek

5Wykładamy kromki na papier, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

6Obtaczamy w cukrze i jest gotowy!

Torrijas to słodka i tłusta przekąska podawana tradycyjnie w Wielkim Tygodniu. Myślę, że w Polsce można pokusić się do przyrządzenia Torrijas w Tłusty Czwartek. Według upodobań dobrze smakuje również polane miodem lub syropem np. klonowym.

Składniki

10 Bułek z poprzedniego dnia lub bułki mleczne

1 litr Mleka

150 g Cukru

2 laski cynamonu

1 Skórka pomarańczy

3 Jajka

Oliwa do smażenia torrijas.

00:00

3 Recenzje

fajna dziewczynka

31 marca, 2021

Buenos dias!

Świetny przepis, bardzo smaczne miałyśmy to na lekcji Hiszpańskiego!

fajna dziewczynka

31 marca, 2021

My miałyśmy przepis na j. hiszpańskim

ArekK

20 lutego, 2018

Świetny przepis! Ja z kuchnią hiszpańską mam tyle wspólnego, że ostatnio byłem w bardzo dobrej restauracji z jedzeniem hiszpańskim w Warszawie laiberica i zasmakowało mi więc może spróbuję przygotowac coś takiego. 😀

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.