Vichyssoise, czyli krem z pora | Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Vichyssoise, czyli krem z pora

Przez Joanna    ,   ,

2 lutego, 2019

Przedstawiamy Wam przepis na zupę krem, idealną na każdą pogodę. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, jednak w chłodne dni możemy rozgrzać się jej ciepłą wersją.

  • Przygotowanie: 25 min
  • Gotowanie: 30 min
  • Liczba porcji: 5 porcji

Sposób przygotowania

1Odcinamy zieloną część pora, białą część myjemy i kroimy w krążki średniej wielkości. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę 1 cm.

2Rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i smażymy do miękkości, Dodajemy ziemniaki i zalewamy wywarem drobiowym. Gotujemy około pół godziny.

3Po ugotowaniu, wszystko blendujemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy śmietanę, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4Podajemy na zimno.

Krem możemy podać z porem pokrojonym w cienkie paseczki, obtoczonym w mące i usmażonym na oliwie.

Smacznego!

Składniki

500 g ziemniaków

500 g pora

75 g masła

1 litr bulionu drobiowego

125 g śmietany

sól i pieprz do smaku

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.