Główny składnik: Jajka

Tortilla de alcachofas y langostinas

By a.lucka

Tarta de Philadelphia

Jedno z moich ulubionych deserów - sernik!

Postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem zwłaszcza, że miałam go na egzaminie tutaj, w Hiszpanii.

Jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu, a dodatkowo pyszny!

Najlepiej podawać z musem owocowym, czekoladowym lub cukrem pudrem. Oczywiście przed podaniem kilka godzin schłodzić.

By w.stanek

Smażony bób

Kto by pomyślał, że bób może tak świetnie smakować w połączeniu z jajkiem i szynką serrano - na pewno nie ja! I gdyby nie kurs kulinarny w Walencji, pewnie nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Danie zachwyca swoją prostotą, zarówno w wykonaniu, jak i w smaku. Zamiast odwiecznej sałatki z pomidora i ogórka, która przejadła się już na pewno każdemu, możemy zaproponować tę właśnie sałatkę ze smażonym bobem, jajkiem i szynką serrano - na grilla, spotkanie rodzinne czy party.

Nie trzeba być doświadczonym kucharzem, żeby wyczarować coś pysznego - i to danie jest na to doskonałym dowodem. Do dzieła więc: noże i patelnie w ręce i czarujmy! Pozdrowienia z Walencji, amigos :)

By k.stepniak

Mousse de chocolate – Mus czekoladowy

Wehikuł czasu! Bo tak można nazwać ten deser, przenosi nas do przeszłości, do czasów dzieciństwa gdyż w smaku przypomina pyszną czekoladę wykonywaną przez nasze mamy. Można go podawać na różne sposoby, jest to idealny deser na wszelaką okazję. Każdy musi wypróbować tego przepisu!

 

By w.muszynska

Merluza a la vasca

W Hiszpanii nie brakuje świeżych ryb i owoców morza. Są pyszne, dietetyczne i bardzo zdrowe. Można przyrządzać je na różne sposoby i podawać z wieloma składnikami. Często łączy się je z białym winem i przyprawami, takimi jak czosnek, pietruszka czy tymianek. Przygotowane na świeżo smakują najlepiej. Mogą stanowić zarówno przystawkę, jak i danie główne.
Hiszpańska merluza, czyli morszczuk przygotowany według niniejszego przepisu może zadowolić podniebienie niejednego miłośnika ryb i nie tylko!

By f.klich

Tejas de Almendra

Tejas de Almendra, inaczej nazywane przez Polaków cygaretkami. Delikatne w smaku, kruche i po prostu smaczne. Można je szybko zrobić i użyć jako dodatek do deserów. Jest to dobry sposób by wykorzystać białka jeśli zostały nam z innego przepisu.

By s.starostka

Brownie

Ciasto czekoladowe znane na całym świecie. Sycące i słodkie, najlepiej smakuje lekko podgrzane. Dostępne w każdej hiszpańskiej kawiarni czy restauracji, często polecane do kawy albo jako deser w menu dnia. W opozycji do bardzo słodkiego hiszpańskiego brownie polecam zdrowszą wersję tego pysznego ciasta, którego głównym składnikiem jest cukinia.

By k.golba

Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma

Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.

By i.toptunenko

Przepis na Crema Catalana

Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana

Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.

By a.cyganek

Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza

Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.

Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.

By k.jagiello

FLAN DE HUEVO

Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.

By m.martin

Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie

To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą. Uwielbiam małe, nieskomplikowane, ale jednocześnie wyraziste desery, które jeszcze długo po konsumpcji zostawiają wspomnienie na podniebieniu. A o jakim innym deserze, będąc tutaj w Hiszpanii - pierwszym europejskim kraju, do którego czekolada dotarła, miałabym pisać? To tutaj powstała pierwsza manufaktura czekolady, co Hiszpanie lubią podkreślać, czyniąc z tego powód do zasłużonej, przecież, chwały. Czekolada stanowi także często wykorzystywany motyw literacki, jak choćby w niedawno czytanej przeze mnie książce Care Santos "Czekoladowe pragnienie". Można w niej dostrzec zamiłowanie Hiszpanów do tego co proste, a jednocześnie przyjemnie, a dodatkowo niespodziewane. Zachęcam do lektury przesyconej aromatem gorzkiej czekolady książki, ale przede wszystkim do wykonania szybkiego, dającego dużo radości przepisu na couland de chocolate. Podobne emocje jakie daje suspens w dziele literackim, zapewnia sięgnięcie po widelczyk i przekonanie się, czy nasza praca się opłaciła i swoją mocą zaskoczy nas czekoladowy wulkan.

By Ela

Tortilla de Patatas

Mam zaszczyt pisania pierwszego przepisu tej edycji projektu „Gotuj po Hiszpańsku II”, na ciekawe lub też i mniej ciekawe danie... W każdym razie na danie kuchni hiszpańskiej.

Po pierwszych dniach spędzonych na warsztatach prowadzonych przez Fernando, stan naszej wiedzy na temat tutejszego jedzenia zaczął nabierać kolorów, bynajmniej nie od szafranu a barwnika, którego Hiszpanie określają mianem „colorante”.

Chciałbym przedstawić znaną powszechnie "tortille de patatas". Żeby wiedzieć jak ją zrobić, trzeba zobaczyć to na własne oczy.

By Mateo

Mousse de galleta

Mousse de galleta tak zwane ciasteczko koloru musztardowego.

By t.kolsut

Ensalada Tropical – pyszna sałatka tropikalna

Ensalada Tropical czyli sałatka tropikalna. Niepowtarzalna sałatka z surimi oraz palmito. Polecam serdecznie prostą przekąskę, jest pyszna i zdrowa.

By i.chalibozek