Główny składnik: Kalmary
Fideua de marisco
To typowe danie w Hiszpanii, w szczególności w basenie Morza Śródziemnego. Podobne do paelli, ale zamiast ryżu podawane jest z makaronem. Ja proponuje wersję z owocami morza, jednak można też spotkać z kurczakiem, warzywami albo mieszane.
By s.sikorskyi
Faszerowane Kalmary
Kalmary to bardzo popularny produkt w kuchni regionalnej Walencji. Podawane są w różnoraki sposób w wielu restauracjach, od sosów aż po panierowane w mące krążki. Dzisiaj przedstawię przepis na kalmary w sosie z atramentu i pora, danie bardzo popularne w tej części Hiszpanii.
By d.ciepielski
Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)
Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji.
By d.sadowska