Główny składnik: Krewetki

Krewetki po prowansalsku

Przed przyjazdem do Hiszpanii miałem kiepskie zdanie na temat owoców morza. Sceptycznie podchodziłem do faktu że mam wziąć do ust mackę ośmiornicy czy krewetkę. Uważałem, że jest to produkt którego przyrządzenie jest czasochłonne i w dodatku mało sycące. Odkąd mam przyjemność pracy u boku wybitnych kucharzy zrozumiałem na czym polega fenomen morskich darów. Obróbka wstępna i cieplna nie jest skomplikowana i zawsze ogranicza się do minimum. Im mniej ingeruje się w świeży produkt, tym lepsze danie. Nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe.

By m.slodyczka

Copa de mango y berberechos

To danie pochodzi z Ameryki Południowej. Podstawą tego niezwykle lekkiego i orzeźwiającego dania jest surowa ryba lub owoce morza. Charakter potrawy nadaje ostrość papryczki chili.

Stan zamarynowania owoców morza ocenia się po kolorze mięsa. Dobrze są zamarynowane, kiedy mięso jest białe na całym przekroju. Kwas zawarty w soku z cytrusów pozwala na denaturację białek mięsa, a tym samym na jego "ugotowanie na zimno".

By j.biesiadecka

Arroz de negro

Arroz de negro czyli Czarny ryż . Typowe danie w Walencji .

By m.morawiecki

Fideua de marisco

To typowe danie w Hiszpanii, w szczególności w basenie Morza Śródziemnego. Podobne do paelli, ale zamiast ryżu podawane jest z makaronem. Ja proponuje wersję z owocami morza, jednak można też spotkać z kurczakiem, warzywami albo mieszane.

By s.sikorskyi

Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)

Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji.

By d.sadowska