Główny składnik: Kurczak
Sangre czyli zupa z krwi
Głównym składnikiem zupy jest krew kurza w formie stałej, która została otrzymana w procesie odparowywania wody. Krew taką można otrzymać w supermarkecie. Jest to produkt ogólnodostępny w Hiszpanii. Zupę tę przygotowywałem w restauracji ,,Sucar" w której odbywałem praktyki. Jest to jeden ze specjałów tej restauracji.
By j.darmon
Pollo en pepotoria – potrawka z kurczaka
Pollo en pepotoria - potrawka z kurczaka dla fanów dań z piersi kurczaka. Z ryżem komponuje się wspaniale. Z dodatkiem pistacji tworzy niepowtarzalny smak i aromat.
By d.stoklosa
Paella – tradycyjny smak Walencji
Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.
By Kuba
Kurczak w sosie pepitoria – Pollo pepitoria
Pepitoria to w kuchnii hiszpańskiej sposób przygotowywania różnych potraw z mięsa (zwykle z kurczaka). Dzięki dodaniu żółtka jajka ugotowanego na twardo, mięso puszcza "soki", które wzbogacają aromat potrawy, natomiast dodanie szafranu sprawia, że potrawa nabiera niezwykłego smaku i koloru.
By Kuba