Główny składnik: Ziemniaki

Vichyssoise, czyli krem z pora

Przedstawiamy Wam przepis na zupę krem, idealną na każdą pogodę. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, jednak w chłodne dni możemy rozgrzać się jej ciepłą wersją.

By Joanna

Menestra de verduras con bechamel

Z uwagi na dostęp do świeżych warzyw, menestra de verduras czyli gotowane warzywa z beszamelem, jest typowym daniem w Hiszpanii. Jego przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Ponadto jest to danie, które stanowi bogactwo witamin i minerałów. Jednym zdaniem to zdrowie na talerzu!

Podstawą przyrządzenia dobrej menestry jest ugotowanie w odpowiedni sposób warzyw. Każde warzywo wymaga innego czasu gotowania, dlatego należy przygotowywać je oddzielnie.
Część warzyw gotujemy w wodzie dodatkiem soli, mąki i soku z cytryny tzw. woda mleczna, a część w zwykłej osolonej wodzie. Wszystkie warzywa gotujemy al dente, a po ugotowaniu umieszczamy na moment w garnku z zimną wodą i dodatkiem lodu.

By z.przybylowicz

Arroz al horno valenciano

Arroz al horno, to danie mniej znane niż paella, ale tak samo lub bardziej doceniane w Walencji. Ma duże podobieństwo do "pilav" bardzo rozpowszechnionego w krajach muzułmańskich Morza Śródziemnego. Jeśli jesteś fanem dań z ryżem to ten przepis na pewno Cię zachwyci. Estetyka dania jest bardzo wyraźna, zwieńczona ziemniakiem, pomidorem, kaszanką i główką czosnku. Danie podawaj na gorąco, po chwili odpoczynku dla którego polecam położyć je na wierzchu podkładki, a następnie zostaje życzyć tylko SMACZNEGO !

By r.krauzowicz

Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza

Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.

Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.

By k.jagiello

Tortilla de Patatas

Mam zaszczyt pisania pierwszego przepisu tej edycji projektu „Gotuj po Hiszpańsku II”, na ciekawe lub też i mniej ciekawe danie... W każdym razie na danie kuchni hiszpańskiej.

Po pierwszych dniach spędzonych na warsztatach prowadzonych przez Fernando, stan naszej wiedzy na temat tutejszego jedzenia zaczął nabierać kolorów, bynajmniej nie od szafranu a barwnika, którego Hiszpanie określają mianem „colorante”.

Chciałbym przedstawić znaną powszechnie "tortille de patatas". Żeby wiedzieć jak ją zrobić, trzeba zobaczyć to na własne oczy.

By Mateo

Patatas y chorizo a la riojana

Chorizo jako mięsny dodatek do potraw jednogarnkowych. Tym razem w wydaniu z ziemniakami.

By t.seweryn

Patatas Bravas – frytki po hiszpańsku

Patatas Bravas to najbardziej popularne Tapas w hiszpańskich lokalach. Bardzo często podawana jest jako tapas do piwa lub wina.

By s.michalczyk

Tortilla de patatas – hiszpański omlet

Tortilla de patatas jest hiszpańską odmianą omleta z ziemniakami. Jest jednym z najczęściej podawanych dań kuchni hiszpańskiej. Smakuje bardzo dobrze zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień - na zimno.

By k.zabaglo