Sposób przygotowania: Na surowo

Cytrusowa sałatka z tuńczykiem

W letnie a zarazem gorące miesiące w Hiszpanii prym wiodą dania orzeźwiające. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetne na każda porę dnia. Sałatki cytrusowe! Nic prostszego :)

By p.dzieciuch

Sałatka z cukinii i marchewki

Lekka sałatka. Serwowana jako przystawka.

Do obierania cukinii i marchewki polecam użyć obieraczki. Zaoszczędzi nam wiele czasu i będziemy mieli pewność, że plasterki są cieniutkie jak piórka.

Sól zawsze należy dodać jako pierwszą, aby wchłonęła się w warzywa, następnie olej.

By r.wojcik

Copa de mango y berberechos

To danie pochodzi z Ameryki Południowej. Podstawą tego niezwykle lekkiego i orzeźwiającego dania jest surowa ryba lub owoce morza. Charakter potrawy nadaje ostrość papryczki chili.

Stan zamarynowania owoców morza ocenia się po kolorze mięsa. Dobrze są zamarynowane, kiedy mięso jest białe na całym przekroju. Kwas zawarty w soku z cytrusów pozwala na denaturację białek mięsa, a tym samym na jego "ugotowanie na zimno".

By j.biesiadecka

Mousse de chocolate – Mus czekoladowy

Wehikuł czasu! Bo tak można nazwać ten deser, przenosi nas do przeszłości, do czasów dzieciństwa gdyż w smaku przypomina pyszną czekoladę wykonywaną przez nasze mamy. Można go podawać na różne sposoby, jest to idealny deser na wszelaką okazję. Każdy musi wypróbować tego przepisu!

 

By w.muszynska

Gazpacho verde

Gazpacho to typowo hiszpańska potrawa. Zwykle do jej przygotowania wykorzystuje się soczyste i dojrzałe pomidory oraz czerwoną paprykę.  Przepis poniżej jest z kolei zieloną alternatywą tego południowego chłodnika.

By d.grzywa

Gazpacho-chłodnik hiszpański

Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.

By j.dudek

CARPACCIO DE REMOLACHA – carpaccio z buraka

Carpaccio to typowe danie kuchni włoskiej wykonane z bardzo cienkich plastrów mięsa, doprawionej oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny lub innymi przyprawami.

Choć pierwotnie przygotowywano je głównie z wołowiny, danie to stało się bardzo popularne w świecie kulinarnym więc obecnie można je przygotowywać również na bazie ryb, owoców i warzyw.

Technika wykonania carpaccio nie jest skomplikowana. Najważniejsza w tym daniu jest wysoka jakość produktów, która zapewni odpowiedni smak potrawy. Ponieważ jest spożywana na surowo, składniki muszą być bardzo świeże.

El carpaccio es un plato típico de la cocina italiana elaborado a base de láminas muy finas de carne, aderezadas con aceite de oliva, sal, zumo de limón y otros condimentos.
Aunque originalmente se preparaba principalmente con carne de buey, los carpaccios se han popularizado enormemente en el mundo culinario y actualmente los podemos encontrar de frutas y verduras también.
Como podrás imaginar, la técnica para hacer un carpaccio no es muy complicada. De hecho, lo más importante en este plato es elaborarlo con una materia prima de gran calidad, la cual aportará los matices y sabores adecuados al plato. Dado que se consume crudo, los ingredientes deberán ser muy frescos.

By n.fudalej

GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień. Jest przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Poza regionalną wersją z La Manchy (podawana na gorąco z dodatkiem mięsa) powstało wiele różnych wersji.

Podczas warsztatów kulinarnych mieliśmy okazję przygotować gazpacho z dodatkiem truskawek. 

El Gazpacho es una sopa fría basada en verduras frescas y mezcladas directamente de la soleada Andalucía. El gazpacho como ninguna otra sopa fría puede refrescarte en un día caluroso. El gazpacho original consistía solo en pan, agua y aceite. Era la comida de los agricultores pobres en los viñedos y en los plantaciones de olives o cítricos. Además de la versión regional de La Mancha (se calienta con la adición de carne), se crearon muchas versiones sofisticadas.

Durante los talleres culinarios tuvimos la oportunidad de preparar el Gazpacho con fresas.

By n.fudalej

Ensalada Tropical – pyszna sałatka tropikalna

Ensalada Tropical czyli sałatka tropikalna. Niepowtarzalna sałatka z surimi oraz palmito. Polecam serdecznie prostą przekąskę, jest pyszna i zdrowa.

By i.chalibozek

tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka przygotowujemy w restauracji Aragon 58 gdzie odbywam staż. Jest to bardzo często zamawiana pozycja z naszego menu. Myślę, że słusznie. Wszystkie składniki są bardzo świeże i przygotowywane codziennie od nowa.

By Tom Tom

Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby

Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby. Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający, jednak należy pamiętać o jakości składników w tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych soczystych pomidorów.

By s.wojciechowski

SANGRIA – orzeźwiający smak Hiszpanii!

Sangria - Tradycyjny napój stosowany w kuchni hiszpańskiej wywodzący się z Walencji. Nazwa w polskim tłumaczeniu oznacza "Krwawienie" ze względu na bardzo wyrazisty czerwony kolor.

By m.gidelski