Sposób przygotowania: Pieczenie

Coca de Pan con Pisto

Perspektywa śniadania to chyba jedyne, co jest w stanie skłonić mnie do wstania wcześnie rano. Nic dziwnego więc, że piekarnia to miejsce, które zawsze odwiedzam jako pierwsze, gdy jestem w nowym kraju. Zapach świeżo upieczonego chleba, pomieszany ze słodkim aromatem wanilii, cynamonem, czekolady i mocnej, czarnej kawy. Charakterystyczny dla piekarni w godzinach przedpołudniowych (skłamałabym mówiąc, że zjawiam się tam rano) to coś od czego zawsze zaczynam poznawanie kraju, w którym akurat miałam szansę się znaleźć. I pomimo, że Coca de Pan raczej nie zastąpi w moim sercu bałkańskiego burka, była przyjemnym odkryciem w Walencji.

By i.bawol-lloyd

Molette z rybą i zielonym groszkiem

Jeśli nie masz pomysłu na lunch lub party - polecam molettes, pyszne i lekkie kanapki z rybą i zielonym groszkiem. Smacznego!

By k.swietek

Tarta de Philadelphia

Jedno z moich ulubionych deserów - sernik!

Postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem zwłaszcza, że miałam go na egzaminie tutaj, w Hiszpanii.

Jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu, a dodatkowo pyszny!

Najlepiej podawać z musem owocowym, czekoladowym lub cukrem pudrem. Oczywiście przed podaniem kilka godzin schłodzić.

By w.stanek

Tejas de Almendra

Tejas de Almendra, inaczej nazywane przez Polaków cygaretkami. Delikatne w smaku, kruche i po prostu smaczne. Można je szybko zrobić i użyć jako dodatek do deserów. Jest to dobry sposób by wykorzystać białka jeśli zostały nam z innego przepisu.

By s.starostka

Coca z sosem z pieczonych warzyw i sardynkami

Masa coca (koka) to jedna z bardzo popularnych hiszpańskich przekąsek. Pochodzi z Katalonii, ale jest również często przygotowywana w Walencji - możemy ją spotkać w większości tutejszych piekarni. Występuje zarówno w wersji słonej ( jako hiszpański odpowiednik włoskiej pizzy), jak i słodkiej.

Wyróżnić możemy "kokę" przykrytą (tapada), taką z nadzieniem ukrytym w jej wnętrzu oraz "kokę" otwartą (abierta) z nadzieniem umieszczonym na wierzchu ciasta (jest najbardziej popularna), a także "kokę" z dziurką (agujerada), dziurka znajduje się w jej środku.

Wśród słonych wersji "koki" możemy wyróżnić: coca de aceitunes ( z oliwkami), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura ( z warzywami). Natomiast wśród słodkich odpowiedników najczęściej przygotowywane są: coca de cristal (cienki placek z karmelizowanym cukrem i anyżem lub z orzeszkami pinii), coca de reyes - "koka" przykryta z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą Hiszpanie przygotowują z okazji Święta Trzech Króli.

By a.kowalik

Brownie

Ciasto czekoladowe znane na całym świecie. Sycące i słodkie, najlepiej smakuje lekko podgrzane. Dostępne w każdej hiszpańskiej kawiarni czy restauracji, często polecane do kawy albo jako deser w menu dnia. W opozycji do bardzo słodkiego hiszpańskiego brownie polecam zdrowszą wersję tego pysznego ciasta, którego głównym składnikiem jest cukinia.

By k.golba

Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma

Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.

By i.toptunenko

Przepis na Crema Catalana

Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana

Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.

By a.cyganek

FLAN DE HUEVO

Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.

By m.martin

Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie

To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą. Uwielbiam małe, nieskomplikowane, ale jednocześnie wyraziste desery, które jeszcze długo po konsumpcji zostawiają wspomnienie na podniebieniu. A o jakim innym deserze, będąc tutaj w Hiszpanii - pierwszym europejskim kraju, do którego czekolada dotarła, miałabym pisać? To tutaj powstała pierwsza manufaktura czekolady, co Hiszpanie lubią podkreślać, czyniąc z tego powód do zasłużonej, przecież, chwały. Czekolada stanowi także często wykorzystywany motyw literacki, jak choćby w niedawno czytanej przeze mnie książce Care Santos "Czekoladowe pragnienie". Można w niej dostrzec zamiłowanie Hiszpanów do tego co proste, a jednocześnie przyjemnie, a dodatkowo niespodziewane. Zachęcam do lektury przesyconej aromatem gorzkiej czekolady książki, ale przede wszystkim do wykonania szybkiego, dającego dużo radości przepisu na couland de chocolate. Podobne emocje jakie daje suspens w dziele literackim, zapewnia sięgnięcie po widelczyk i przekonanie się, czy nasza praca się opłaciła i swoją mocą zaskoczy nas czekoladowy wulkan.

By Ela

potrawa

Bizcocho de Manzana y Zanahoria- Jabłkowo- marchewkowy biszkopt

Biszkopt jabłkowo- marchewkowy to stosunkowo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie przy każdej okazji. Jest to jeden z przepisów stosowany w wielu hiszpańskich domach ze względu na prostotę jego wykonania

By m.nowak

Empanadillas de espinaca – hiszpańskie pierożki

Jest to bardzo proste danie, niezwykle popularne w całej Hiszpanii. Empanada wywodzi się z obszaru Galicji, jednak zdobyła popularność również w wielu krajach ameryki łacińskiej.

By b.kotas