Kategoria: Ryż
Risotto ze szparagami i karczochami
Danie typu no-waste. Do dania wykorzystaliśmy bulion z obierek warzyw.
Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej.
Danie nisko budżetowe, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!
By r.wojcik
Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną
Ryż ten jest typowym daniem dla regionu Walencji.
Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)
Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji.
By d.sadowska
Paella – tradycyjny smak Walencji
Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.
By Kuba
Arroz con leche – ryż na mleku i cynamonie z cytrusową nutą
Jednym z najbardziej tradycyjnych deserów kuchni hiszpańskiej jest Arroz con Leche. Pomimo, że składa się on z prostych składników i jest łatwy w przygotowaniu, podaje się go nawet w wykwintnych, hiszpańskich restauracjach.
By j.rumian
Arroz Meloso de conejo y champińones – Ryż Meloso z królikiem i pieczarkami
Danie kuchni hiszpańskiej, szczególnie popularne w Walencji, lecz swoją fakturą bardzo przypominające klasyczne Włoskie Risotto.
By m.gidelski