Kategoria: Tapas - przystawki

Coca de Pan con Pisto

Perspektywa śniadania to chyba jedyne, co jest w stanie skłonić mnie do wstania wcześnie rano. Nic dziwnego więc, że piekarnia to miejsce, które zawsze odwiedzam jako pierwsze, gdy jestem w nowym kraju. Zapach świeżo upieczonego chleba, pomieszany ze słodkim aromatem wanilii, cynamonem, czekolady i mocnej, czarnej kawy. Charakterystyczny dla piekarni w godzinach przedpołudniowych (skłamałabym mówiąc, że zjawiam się tam rano) to coś od czego zawsze zaczynam poznawanie kraju, w którym akurat miałam szansę się znaleźć. I pomimo, że Coca de Pan raczej nie zastąpi w moim sercu bałkańskiego burka, była przyjemnym odkryciem w Walencji.

By i.bawol-lloyd

Copa de mango y berberechos

To danie pochodzi z Ameryki Południowej. Podstawą tego niezwykle lekkiego i orzeźwiającego dania jest surowa ryba lub owoce morza. Charakter potrawy nadaje ostrość papryczki chili.

Stan zamarynowania owoców morza ocenia się po kolorze mięsa. Dobrze są zamarynowane, kiedy mięso jest białe na całym przekroju. Kwas zawarty w soku z cytrusów pozwala na denaturację białek mięsa, a tym samym na jego "ugotowanie na zimno".

By j.biesiadecka

Molette z rybą i zielonym groszkiem

Jeśli nie masz pomysłu na lunch lub party - polecam molettes, pyszne i lekkie kanapki z rybą i zielonym groszkiem. Smacznego!

By k.swietek

Oliwki nadziewane masłem orzechowym

Oliwki są nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, która należy do najzdrowszej na świecie. Zawierają antyoksydanty, a co za tym idzie zapobiegają chorobom nowotworowym i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Są lekko strawne i niskokaloryczne. Zawierają błonnik, który wpływa pozytywnie na przemianę materii. Znajduje się w nich prowitamina A, oraz witaminy B,C, E.

Oliwki zapisały się w mitologii i sztuce narodów śródziemnomorskich jako symbol młodości i płodności. Nacieranie oliwą ciała pomaga zredukować stres, a regularne jedzenie oliwek zapobiega migrenom.

Ponoć zjadanie 7 oliwek dziennie może zapewnić długowieczność.

By j.biesiadecka

Tortilla de alcachofas y langostinas

By a.lucka

Smażony bób

Kto by pomyślał, że bób może tak świetnie smakować w połączeniu z jajkiem i szynką serrano - na pewno nie ja! I gdyby nie kurs kulinarny w Walencji, pewnie nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Danie zachwyca swoją prostotą, zarówno w wykonaniu, jak i w smaku. Zamiast odwiecznej sałatki z pomidora i ogórka, która przejadła się już na pewno każdemu, możemy zaproponować tę właśnie sałatkę ze smażonym bobem, jajkiem i szynką serrano - na grilla, spotkanie rodzinne czy party.

Nie trzeba być doświadczonym kucharzem, żeby wyczarować coś pysznego - i to danie jest na to doskonałym dowodem. Do dzieła więc: noże i patelnie w ręce i czarujmy! Pozdrowienia z Walencji, amigos :)

By k.stepniak

Menestra de verduras con bechamel

Z uwagi na dostęp do świeżych warzyw, menestra de verduras czyli gotowane warzywa z beszamelem, jest typowym daniem w Hiszpanii. Jego przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Ponadto jest to danie, które stanowi bogactwo witamin i minerałów. Jednym zdaniem to zdrowie na talerzu!

Podstawą przyrządzenia dobrej menestry jest ugotowanie w odpowiedni sposób warzyw. Każde warzywo wymaga innego czasu gotowania, dlatego należy przygotowywać je oddzielnie.
Część warzyw gotujemy w wodzie dodatkiem soli, mąki i soku z cytryny tzw. woda mleczna, a część w zwykłej osolonej wodzie. Wszystkie warzywa gotujemy al dente, a po ugotowaniu umieszczamy na moment w garnku z zimną wodą i dodatkiem lodu.

By z.przybylowicz

Coca z sosem z pieczonych warzyw i sardynkami

Masa coca (koka) to jedna z bardzo popularnych hiszpańskich przekąsek. Pochodzi z Katalonii, ale jest również często przygotowywana w Walencji - możemy ją spotkać w większości tutejszych piekarni. Występuje zarówno w wersji słonej ( jako hiszpański odpowiednik włoskiej pizzy), jak i słodkiej.

Wyróżnić możemy "kokę" przykrytą (tapada), taką z nadzieniem ukrytym w jej wnętrzu oraz "kokę" otwartą (abierta) z nadzieniem umieszczonym na wierzchu ciasta (jest najbardziej popularna), a także "kokę" z dziurką (agujerada), dziurka znajduje się w jej środku.

Wśród słonych wersji "koki" możemy wyróżnić: coca de aceitunes ( z oliwkami), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura ( z warzywami). Natomiast wśród słodkich odpowiedników najczęściej przygotowywane są: coca de cristal (cienki placek z karmelizowanym cukrem i anyżem lub z orzeszkami pinii), coca de reyes - "koka" przykryta z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą Hiszpanie przygotowują z okazji Święta Trzech Króli.

By a.kowalik

Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza

Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.

Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.

By k.jagiello

CARPACCIO DE REMOLACHA – carpaccio z buraka

Carpaccio to typowe danie kuchni włoskiej wykonane z bardzo cienkich plastrów mięsa, doprawionej oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny lub innymi przyprawami.

Choć pierwotnie przygotowywano je głównie z wołowiny, danie to stało się bardzo popularne w świecie kulinarnym więc obecnie można je przygotowywać również na bazie ryb, owoców i warzyw.

Technika wykonania carpaccio nie jest skomplikowana. Najważniejsza w tym daniu jest wysoka jakość produktów, która zapewni odpowiedni smak potrawy. Ponieważ jest spożywana na surowo, składniki muszą być bardzo świeże.

El carpaccio es un plato típico de la cocina italiana elaborado a base de láminas muy finas de carne, aderezadas con aceite de oliva, sal, zumo de limón y otros condimentos.
Aunque originalmente se preparaba principalmente con carne de buey, los carpaccios se han popularizado enormemente en el mundo culinario y actualmente los podemos encontrar de frutas y verduras también.
Como podrás imaginar, la técnica para hacer un carpaccio no es muy complicada. De hecho, lo más importante en este plato es elaborarlo con una materia prima de gran calidad, la cual aportará los matices y sabores adecuados al plato. Dado que se consume crudo, los ingredientes deberán ser muy frescos.

By n.fudalej

Tortilla de Patatas

Mam zaszczyt pisania pierwszego przepisu tej edycji projektu „Gotuj po Hiszpańsku II”, na ciekawe lub też i mniej ciekawe danie... W każdym razie na danie kuchni hiszpańskiej.

Po pierwszych dniach spędzonych na warsztatach prowadzonych przez Fernando, stan naszej wiedzy na temat tutejszego jedzenia zaczął nabierać kolorów, bynajmniej nie od szafranu a barwnika, którego Hiszpanie określają mianem „colorante”.

Chciałbym przedstawić znaną powszechnie "tortille de patatas". Żeby wiedzieć jak ją zrobić, trzeba zobaczyć to na własne oczy.

By Mateo

tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka przygotowujemy w restauracji Aragon 58 gdzie odbywam staż. Jest to bardzo często zamawiana pozycja z naszego menu. Myślę, że słusznie. Wszystkie składniki są bardzo świeże i przygotowywane codziennie od nowa.

By Tom Tom

krokiety

Croquetas de Jamon .

Croquetas de jamon
Są to małe krokieciki, często serwowane w hiszpańskich restauracjach.  Można je podawać jako przystawkę lub całkowicie osobne danie.

By d.stoklosa

Patatas Bravas – frytki po hiszpańsku

Patatas Bravas to najbardziej popularne Tapas w hiszpańskich lokalach. Bardzo często podawana jest jako tapas do piwa lub wina.

By s.michalczyk

Empanadillas de espinaca – hiszpańskie pierożki

Jest to bardzo proste danie, niezwykle popularne w całej Hiszpanii. Empanada wywodzi się z obszaru Galicji, jednak zdobyła popularność również w wielu krajach ameryki łacińskiej.

By b.kotas