Kategoria: Zupy

Vichyssoise, czyli krem z pora

Przedstawiamy Wam przepis na zupę krem, idealną na każdą pogodę. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, jednak w chłodne dni możemy rozgrzać się jej ciepłą wersją.

By Joanna

Gazpacho verde

Gazpacho to typowo hiszpańska potrawa. Zwykle do jej przygotowania wykorzystuje się soczyste i dojrzałe pomidory oraz czerwoną paprykę.  Przepis poniżej jest z kolei zieloną alternatywą tego południowego chłodnika.

By d.grzywa

Gazpacho-chłodnik hiszpański

Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.

By j.dudek

Sangre czyli zupa z krwi

Głównym składnikiem zupy jest krew kurza w formie stałej, która została otrzymana w procesie odparowywania wody. Krew taką można otrzymać w supermarkecie. Jest to produkt ogólnodostępny w Hiszpanii. Zupę tę przygotowywałem w restauracji ,,Sucar" w której odbywałem praktyki. Jest to jeden ze specjałów tej restauracji.

By j.darmon

GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień. Jest przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Poza regionalną wersją z La Manchy (podawana na gorąco z dodatkiem mięsa) powstało wiele różnych wersji.

Podczas warsztatów kulinarnych mieliśmy okazję przygotować gazpacho z dodatkiem truskawek. 

El Gazpacho es una sopa fría basada en verduras frescas y mezcladas directamente de la soleada Andalucía. El gazpacho como ninguna otra sopa fría puede refrescarte en un día caluroso. El gazpacho original consistía solo en pan, agua y aceite. Era la comida de los agricultores pobres en los viñedos y en los plantaciones de olives o cítricos. Además de la versión regional de La Mancha (se calienta con la adición de carne), se crearon muchas versiones sofisticadas.

Durante los talleres culinarios tuvimos la oportunidad de preparar el Gazpacho con fresas.

By n.fudalej

Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby

Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby. Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający, jednak należy pamiętać o jakości składników w tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych soczystych pomidorów.

By s.wojciechowski

Lentejas con chorizo – soczewica z chorizo

Przepis na proste, pożywne i bardzo popularne danie z Hiszpanii. Warto sięgnąć po poniższy przepis, żeby przekonać się jakimi aromatami wypełniona jest zwykła, domowa kuchnia Hiszpanii.

By s.wojciechowski