Ładowanie strony…

Rastauracja Ricard Camareno

 

Cześć wszystkim! Dzięki udziałowi w projekcie „Gotuj po hiszpańsku II” udało mi się odbyć staż z bardzo utalentowanym szefem kuchni! W Walencji Ricard Camareno, a mianowicie w jego tytułowej restauracji „Ricard Camarena Restaurante”, który w 2012 roku otrzymał gwiazdkę Michelin.

Krótka biografia

Urodzony w 1974 r. W Barx, mieście położonym w głębi prowincji Walencji. Pierwszą pasją Ricarda Camareny była muzyka. W dzieciństwie najczęściej były gotowane tradycyjne dania na bazie ryżu i takich potraw miał okazje kosztować. W wieku 26 lat postanowił odwrócić swoje życie – rozpoczął naukę gotowania pod wpływem swojej żony, Mª Carmen Bañuls.

Ale najpierw, aby sprawdzić czy naprawdę potrafi gotować na profesjonalnym poziomie, zrobił swoje pierwsze praktyki w restauracji Ca Sento. Po czym poprosił o pożyczkę i zapisał się do Szkoły Gastronomii i Turystyki w Walencji, gdzie zakochał się w tym zawodzie.

W 2001 r. Ricard Camarena pod koniec studiów wynajął restaurację basenów Barx, aby w zasadzie skupić się na tapas i popularnych potrawach. To było miejsce z dużym tarasem. Latem serwował około 150 dań, ale w zimie ilość została zredukowana do 25. Wówczas zaczął pracować nad bardziej kreatywną propozycją, która pozwoliłaby mu odnieść wyższe zarobki, aby przeżyć. Restauracja zaczęła przyciągać ludzi spoza swojego małego miasteczka, a kuchnia Camareny w ewolucji potrzebowała lepiej wyposażonego obiektu.

Z miłości do gotowania

Z tego powodu w 2004 roku przeniósł się do Gandía i 1 października został przyjęty do restauracji Arrop. Dwa lata później, po stopniowym uznaniu jego jakości gastronomicznej i sposobu gotowania, Arrop jest nagradzany jako najlepsze odkrycie na kongresie gastronomicznym Madrid Fusión. Ricard Camarena otrzymuje tytuł najlepszego szefa kuchni Walenckiej Akademii Gastronomii w 2007 roku . W tym samym roku „Arrop” otrzymuje gwiazdkę Michelin, a Camarena otwiera swoją kameralną restaurację „FUDD” w Walencji, w oparciu o kuchnię Arropa.

Dwa lata później, w 2009 roku, potrzeby rozwojowe Camarena skłoniły właściciela restauracji „Arrop” do zmiany lokalizacji, mianowicie do Walencji. Był to zabytkowy pałac z XVI wieku, w którym mieści się hotel Marqués de Caro. I w tym czasie Ricard Camareno został współwłaścicielem restauracji. Pod nazwą Arrop Ricard Camarena restauracja ponownie otrzymuje gwiazdkę Michelin w 2010 roku, a w 2011 roku ma już trzy stopnie w przewodniku.

Później Ricard Camarena postanowił zmienić lokalizację do galerii sztuki Bombas Gens. Tam tworzy wyjątkowe menu, które obejmuje tradycyjne jedzenie valenciennes, ale gotowane z odrobiną awangardowej kuchni. Warto zauważyć, że kulinarne eksperymenty kucharza, Ricard Camarena, doceniają stali klienci, którzy lubią przychodzić do restauracji aby znaleźć się  „pod opieką” Ricarda Camarena. Aby poczuć znajomy smak tradycyjnych potraw Walencji. Dania, które zostały oznaczone gwiazdką Michelin są najwyższej klasy i górują w menu restauracji „Ricard Camarena”. Są odzwierciedleniem najlepszej i nowoczesnej kuchni basenu Morza Śródziemnego, oto one: kwiaty cukinii nadziewane mięsem z norweskiego homara, policzki dorsza z białych szparagów w sosie holenderskim i innych potraw dla najbardziej wyrafinowanych odbiorców.

Mogę powiedzieć, że byłem bardzo optymistycznie nastawiony gdy dowiedziałem się, że będę miał praktyki właśnie w tej restauracji, ponieważ już w Polsce zastanawiałem się w jaki sposób dotrzeć do „Ricarda Camareny”. I udało się! Spełniło się moje życzenie 🙂

Mogę powiedzieć, że pracują tam bardzo otwarci, życzliwi, pogodni ludzie. Nauczyłem się tam wielu rzeczy. Mianowicie nauczyłem się wielu gatunków ryb. Nauczyłem się gotować około 20 różnych bulionów i wiele więcej. Polecam to miejsce wszystkim, którzy naprawdę pasjonują się kuchnią i chcą poświęcić się dla tej pięknej sprawy…

 

 

 

Dodaj komentarz