Recipe Tag: cebula
Gazpacho-chłodnik hiszpański
Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.
By j.dudek
Sangre czyli zupa z krwi
Głównym składnikiem zupy jest krew kurza w formie stałej, która została otrzymana w procesie odparowywania wody. Krew taką można otrzymać w supermarkecie. Jest to produkt ogólnodostępny w Hiszpanii. Zupę tę przygotowywałem w restauracji ,,Sucar" w której odbywałem praktyki. Jest to jeden ze specjałów tej restauracji.
By j.darmon
Faszerowane Kalmary
Kalmary to bardzo popularny produkt w kuchni regionalnej Walencji. Podawane są w różnoraki sposób w wielu restauracjach, od sosów aż po panierowane w mące krążki. Dzisiaj przedstawię przepis na kalmary w sosie z atramentu i pora, danie bardzo popularne w tej części Hiszpanii.
By d.ciepielski
Croquetas de Jamon .
Croquetas de jamon
Są to małe krokieciki, często serwowane w hiszpańskich restauracjach. Można je podawać jako przystawkę lub całkowicie osobne danie.
By d.stoklosa
Tortilla de patatas – hiszpański omlet
Tortilla de patatas jest hiszpańską odmianą omleta z ziemniakami. Jest jednym z najczęściej podawanych dań kuchni hiszpańskiej. Smakuje bardzo dobrze zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień - na zimno.
By k.zabaglo