Recipe Tag: cukier
Gazpacho-chłodnik hiszpański
Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.
By j.dudek
Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma
Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.
By i.toptunenko
Przepis na Crema Catalana
Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana
Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.
By a.cyganek
Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie
To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą. Uwielbiam małe, nieskomplikowane, ale jednocześnie wyraziste desery, które jeszcze długo po konsumpcji zostawiają wspomnienie na podniebieniu. A o jakim innym deserze, będąc tutaj w Hiszpanii - pierwszym europejskim kraju, do którego czekolada dotarła, miałabym pisać? To tutaj powstała pierwsza manufaktura czekolady, co Hiszpanie lubią podkreślać, czyniąc z tego powód do zasłużonej, przecież, chwały. Czekolada stanowi także często wykorzystywany motyw literacki, jak choćby w niedawno czytanej przeze mnie książce Care Santos "Czekoladowe pragnienie". Można w niej dostrzec zamiłowanie Hiszpanów do tego co proste, a jednocześnie przyjemnie, a dodatkowo niespodziewane. Zachęcam do lektury przesyconej aromatem gorzkiej czekolady książki, ale przede wszystkim do wykonania szybkiego, dającego dużo radości przepisu na couland de chocolate. Podobne emocje jakie daje suspens w dziele literackim, zapewnia sięgnięcie po widelczyk i przekonanie się, czy nasza praca się opłaciła i swoją mocą zaskoczy nas czekoladowy wulkan.
By Ela
Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska
Hiszpańska słodycz dla każdego. Będąc na praktykach w Walencji, podstawą było poznać co to takiego Torrija i jak ją przyrządzić.
By b.l.sanchez
Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko
Torrja tradycyjny hiszpański deser
By a.imielinska
SANGRIA – orzeźwiający smak Hiszpanii!
Sangria - Tradycyjny napój stosowany w kuchni hiszpańskiej wywodzący się z Walencji. Nazwa w polskim tłumaczeniu oznacza "Krwawienie" ze względu na bardzo wyrazisty czerwony kolor.
By m.gidelski
Krem Natillas – delikatny smak cynamonu i cytryny
Natillas to tradycyjny i popularny deser kuchni hiszpańskiej podawany na stołach całej Hiszpanii. Smak, który osiąga dzięki infuzji cynamonu i skórki cytryny na pewno Was zaskoczy.
By m.krolik