Recipe Tag: jajka

Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma

Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.

By i.toptunenko

Przepis na Crema Catalana

Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana

Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.

By a.cyganek

Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza

Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.

Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.

By k.jagiello

Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie

To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą. Uwielbiam małe, nieskomplikowane, ale jednocześnie wyraziste desery, które jeszcze długo po konsumpcji zostawiają wspomnienie na podniebieniu. A o jakim innym deserze, będąc tutaj w Hiszpanii - pierwszym europejskim kraju, do którego czekolada dotarła, miałabym pisać? To tutaj powstała pierwsza manufaktura czekolady, co Hiszpanie lubią podkreślać, czyniąc z tego powód do zasłużonej, przecież, chwały. Czekolada stanowi także często wykorzystywany motyw literacki, jak choćby w niedawno czytanej przeze mnie książce Care Santos "Czekoladowe pragnienie". Można w niej dostrzec zamiłowanie Hiszpanów do tego co proste, a jednocześnie przyjemnie, a dodatkowo niespodziewane. Zachęcam do lektury przesyconej aromatem gorzkiej czekolady książki, ale przede wszystkim do wykonania szybkiego, dającego dużo radości przepisu na couland de chocolate. Podobne emocje jakie daje suspens w dziele literackim, zapewnia sięgnięcie po widelczyk i przekonanie się, czy nasza praca się opłaciła i swoją mocą zaskoczy nas czekoladowy wulkan.

By Ela

Tortilla de Patatas

Mam zaszczyt pisania pierwszego przepisu tej edycji projektu „Gotuj po Hiszpańsku II”, na ciekawe lub też i mniej ciekawe danie... W każdym razie na danie kuchni hiszpańskiej.

Po pierwszych dniach spędzonych na warsztatach prowadzonych przez Fernando, stan naszej wiedzy na temat tutejszego jedzenia zaczął nabierać kolorów, bynajmniej nie od szafranu a barwnika, którego Hiszpanie określają mianem „colorante”.

Chciałbym przedstawić znaną powszechnie "tortille de patatas". Żeby wiedzieć jak ją zrobić, trzeba zobaczyć to na własne oczy.

By Mateo

Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska

Hiszpańska słodycz dla każdego. Będąc na praktykach w Walencji, podstawą było poznać co to takiego Torrija i jak ją przyrządzić.

By b.l.sanchez

sałatka ensalada con legumbres

Ensalada de legumbres – tradycyjna sałatka w nowoczesnym wydaniu

By w.leszczynska

potrawa

Bizcocho de Manzana y Zanahoria- Jabłkowo- marchewkowy biszkopt

Biszkopt jabłkowo- marchewkowy to stosunkowo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie przy każdej okazji. Jest to jeden z przepisów stosowany w wielu hiszpańskich domach ze względu na prostotę jego wykonania

By m.nowak

potrawy kuchni hiszpańskiej

Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko

Torrja tradycyjny hiszpański deser

By a.imielinska

Tortilla de patatas – hiszpański omlet

Tortilla de patatas jest hiszpańską odmianą omleta z ziemniakami. Jest jednym z najczęściej podawanych dań kuchni hiszpańskiej. Smakuje bardzo dobrze zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień - na zimno.

By k.zabaglo

Krem Natillas – delikatny smak cynamonu i cytryny

Natillas to tradycyjny i popularny deser kuchni hiszpańskiej podawany na stołach całej Hiszpanii. Smak, który osiąga dzięki infuzji cynamonu i skórki cytryny na pewno Was zaskoczy.

By m.krolik