Recipe Tag: kuchnia hiszpańska

Merluza a la vasca

W Hiszpanii nie brakuje świeżych ryb i owoców morza. Są pyszne, dietetyczne i bardzo zdrowe. Można przyrządzać je na różne sposoby i podawać z wieloma składnikami. Często łączy się je z białym winem i przyprawami, takimi jak czosnek, pietruszka czy tymianek. Przygotowane na świeżo smakują najlepiej. Mogą stanowić zarówno przystawkę, jak i danie główne.
Hiszpańska merluza, czyli morszczuk przygotowany według niniejszego przepisu może zadowolić podniebienie niejednego miłośnika ryb i nie tylko!

By f.klich

Gazpacho verde

Gazpacho to typowo hiszpańska potrawa. Zwykle do jej przygotowania wykorzystuje się soczyste i dojrzałe pomidory oraz czerwoną paprykę.  Przepis poniżej jest z kolei zieloną alternatywą tego południowego chłodnika.

By d.grzywa

Paella – tradycyjny smak Walencji

Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.

By Kuba