Recipe Tag: receta

CARPACCIO DE REMOLACHA – carpaccio z buraka

Carpaccio to typowe danie kuchni włoskiej wykonane z bardzo cienkich plastrów mięsa, doprawionej oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny lub innymi przyprawami.

Choć pierwotnie przygotowywano je głównie z wołowiny, danie to stało się bardzo popularne w świecie kulinarnym więc obecnie można je przygotowywać również na bazie ryb, owoców i warzyw.

Technika wykonania carpaccio nie jest skomplikowana. Najważniejsza w tym daniu jest wysoka jakość produktów, która zapewni odpowiedni smak potrawy. Ponieważ jest spożywana na surowo, składniki muszą być bardzo świeże.

El carpaccio es un plato típico de la cocina italiana elaborado a base de láminas muy finas de carne, aderezadas con aceite de oliva, sal, zumo de limón y otros condimentos.
Aunque originalmente se preparaba principalmente con carne de buey, los carpaccios se han popularizado enormemente en el mundo culinario y actualmente los podemos encontrar de frutas y verduras también.
Como podrás imaginar, la técnica para hacer un carpaccio no es muy complicada. De hecho, lo más importante en este plato es elaborarlo con una materia prima de gran calidad, la cual aportará los matices y sabores adecuados al plato. Dado que se consume crudo, los ingredientes deberán ser muy frescos.

By n.fudalej

GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień. Jest przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Poza regionalną wersją z La Manchy (podawana na gorąco z dodatkiem mięsa) powstało wiele różnych wersji.

Podczas warsztatów kulinarnych mieliśmy okazję przygotować gazpacho z dodatkiem truskawek. 

El Gazpacho es una sopa fría basada en verduras frescas y mezcladas directamente de la soleada Andalucía. El gazpacho como ninguna otra sopa fría puede refrescarte en un día caluroso. El gazpacho original consistía solo en pan, agua y aceite. Era la comida de los agricultores pobres en los viñedos y en los plantaciones de olives o cítricos. Además de la versión regional de La Mancha (se calienta con la adición de carne), se crearon muchas versiones sofisticadas.

Durante los talleres culinarios tuvimos la oportunidad de preparar el Gazpacho con fresas.

By n.fudalej